Welke verzekeringen zijn interessant voor zelfstandigen?
Ondernemen is risico's nemen. Daarom is het als zelfstandige aangewezen om voor de nodige verzekeringen te nemen. Sommige verzekeringen, zoals de beroepsaansprakelijkheidsverzekering, zijn verplicht. We zetten graag enkele nuttige, aanvullende verzekeringen op een rijtje.
Welke verzekeringen zijn verplicht?
Heb je personeel in dienst? Dan moet je verplicht een arbeidsongevallenverzekering afsluiten. Deze beschermt werknemers tegen de gevolgen van ongevallen tijdens hun werk en op weg naar/van het werk.
Afhankelijk van je specifieke activiteit kan het zijn dat je verplicht een beroepsaansprakelijkheidsverzekering moet afsluiten. Hiermee dek je je in tegen de kosten die je maakt als gevolg van onopzettelijke schade door een contractuele of beroepsfout. Deze verzekering is verplicht voor de meeste gereglementeerde sectoren zoals advocaten, accountants, architecten, reisbureau's, ...
Heb je een publiek toegankelijke ruimte? Dan moet je een verzekering objectieve aansprakelijkheid brand en ontploffing afsluiten. Dit geldt onder andere voor:
- hotels, motels, jeugdherbergen
- restaurants, café's en frituren met een publieke ruimte groter dan 50m²
- kantoorgebouwen met publieke ruimten van in totaal meer dan 500m²
- winkels met een oppervlakte van meer dan 1000m²
Nuttige schadeverzekeringen
Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (BA) beschermt u tijdens het werken. Afhankelijk van de activiteit dekt deze polis een specifiek aspect:
- BA Uitbating: voor schade tijdens het werken. Je maakt als schilder een verfplek op een muur die je niet moest schilderen.
- BA Na levering: voor schade door de geleverde goederen of werken. Je levert een oven aan een restaurant en deze veroorzaakt kortsluiting met brand als gevolg.
- BA Toevertrouwde goederen: voor schade aan het goed waaraan je werkt of dat je gebruikt voor het beroep. Je herstelt een laptop en morst er per ongeluk koffie over.
Een verzekering bedrijfsschade kan je zien als een aanvulling op de brandverzekering. Een schadegeval kan namelijk enorme invloed hebben op je volledige bedrijf, bijvoorbeeld wanneer bepaalde activiteiten stilgelegd worden. Dankzij deze verzekering worden je financiële inkomsten tijdens deze periode gewaarborgd.
Ben je in het bezit van (dure) machines? Dan kunnen er financiële moeilijkheden ontstaan door een schadegeval aan zo'n machine. De verzekering machinebreuk dekt deze schade.
Zijn je laptop en andere elektrische toestellen belangrijk in je bedrijf? Dan neem je best een verzekering alle risico's elektronica. Deze dekt alle plotse materiële schade.
Nuttige aanvullende verzekeringen
Als zelfstandige is het belangrijk om aan pensioenopbouw te doen zodat je later een hoger pensioenbedrag krijgt. Dit kan je doen via een vrij aanvullend pensioen (VAPZ) of via een individuele pensioentoezegging (IPT), deze tweede optie kan enkel als je een vennootschap hebt.
Ook is het belangrijk om bij langdurige arbeidsongeschiktheid je inkomen te beschermen, denk hiervoor aan een verzekering gewaarborgd inkomen of omzetverzekering.
Vergeet ook zeker geen hospitalisatieverzekering. Je bent dan wel aangesloten bij een ziekenfonds, maar als je wordt opgenomen in het ziekenhuis, is het belangrijk dat deze kosten worden terugbetaald. Vermijd torenhoge ziekenhuiskosten en sluit daarom zeker een hospitalisatieverzekering af. Dit kan zowel via het ziekenfonds als via je makelaar, hier lees je meer over de verschillen.
Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij helpen je graag verder, aarzel niet om contact op te nemen met ons.
Heb je graag het overzicht van verplichte en interessante verzekeringen in een handige checklist? Download dan onze gratis checklist professionele verzekeringen.